Se påfugledderkoppen danse for livet

Påfugledderkopp-hunnen er kresen når hun søker kjæreste. Er ikke danseferdighetene eller utseendet bra nok, eter hun ham!

Nærbilde av en påfugledderkopp
Påfugledderkoppen er bitte liten, mindre enn en halv centimeter. Foto: Jürgen Otto/Flickr

Mange småkryp i naturen er så små at vi knapt legger merke til dem. Slik er det også med påfugledderkoppene. De er små, tettbygde, lynkjappe hoppeedderkopper med digre øyne og skarpt syn.

Utrolige "dansemoves"

Nå har forskerne fått øynene opp for disse små sjarmtrollene. Det skyldes hannenes utrolige danserutiner. Når en slik danseløve ser en hunn, vifter han med beina og trommer dem mot underlaget. Han løfter opp den fargesprakende bakkroppen og rykker og rister den i takt slik at han lager vibrerende rytmer. Så setter han i gang med sine "dansemoves" for å sjekke opp dama.

På Youtube-kanalen Peacockspiderman ligger det mange videoer av påfugledderkoppen.

Opptatt av utseendet

Men ikke alle damer er så lette å imponere ... Forskerne oppdaget at hunnene ofte ikke var interessert, til tross for at hannen virkelig la sin sjel i dansen. De lurte på hva det er som vekker hunnens interesse – utseendet eller dansen?

Det viste seg at hannens utseende var dobbelt så viktig for hunnen som dansen. Og for hannen gjelder det å følge med på damas reaksjon, for hvis hun virkelig ikke liker oppvisningen, eter hun ham!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 11. desember 2023, 04:04 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.