Ikke jag bort edderkoppene i hagen: Lille Petter rydder opp!

Mange synes edderkopper er ekle, men de er faktisk ganske ålreite. Har dere edderkopper i hagen, har dere rett og slett små hjelpere som jobber gratis.

En korsedderkopp i nettet sitt
En korsedderkopp venter på at et insekt skal fly inn i nettet og sette seg fast. Foto: Erling Fløistad/NIBIO

Edderkopper er rovdyr, men de norske edderkoppene er ikke farlige. De jakter på dyr som er enda mindre enn dem selv. Og det beste av alt er at de spiser insekter og småkryp som  skader plantene våre. Bladlus, gresshopper, midd, mygg og fluer er noen av dyrene som står på en edderkoppmeny. Så istedenfor å jage bort edderkoppene bør du heller invitere dem inn i hagen. For å jobbe!

Men hvordan klarer man å lokke til seg edderkopper?

Vi har spurt insektforsker Nina Svae Johansen fra NIBIO i Ås. Hun forteller at edderkoppene liker skjulesteder, slik at de kan gjemme seg bort når de ikke er på jakt. Og de liker skjulesteder som er fuktige.

– Man kan for eksempel lage et jorddekke av kompost, kvist, bark, halm og gress og legge dette i grønnsakhagen og under bærbusker og frukttrær. Her vil edderkoppene trives, forteller Nina. Hun sier også at det er lurt å legge ut steinheller, natursteiner eller trerøtter i blomsterbedene. Særlig ulveedderkoppen liker slike gjemmesteder.

Nærbilde av en korsedderkopp sett forfra
Edderkoppen kan løpe raskt på trådene uten å sette seg fast. Foto: Erling Fløistad/NIBIO

La nett få henge

Insektforskeren sier at det er lurt å la edderkoppnettene henge i fred i plantene. Grunnen til dette er at de fanger opp mange flyvende skadedyr og skadedyr som faller ned fra plantene. Nina har et hobbyveksthus med masse edderkopper. Her bor store husedderkopper, små korsedderkopper som spinner nett mellom tomatplantene og de aller minste edderkoppene som holder til på plantene i perioder. Men hos henne får de leve i fred slik at de holder skadedyrene unna.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 02:34 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.