Hvorfor spiser sjøfuglene plast?

Hvorfor i all verden spiser sjøfugler plast når de faktisk dør av det? Forskerne tror svaret kan være at de blir lurt av en lukt.

Bilde av en sjøfugl med en plastpose hengende fra nebbet.
Etter noen uker i sjøen inneholder plasten et helt spesielt stoff som lukter mat for sjøfugler. Foto: Shutterstock

Sjøfugler er supergode til å lukte seg fram til små matbiter i havet. Derfor skulle man tro at de klarte å lukte forskjell på plastbiter og ordentlig sjøfuglmat. Så enkelt er det dessverre ikke.

Det er et stort problem at sjøfugl og andre dyr dør på grunn av masse plast i magen. Dette er biter av plast fra ting som vi mennesker mister eller slipper ut i naturen. 

Lukter krill

Men hvorfor spiser sjøfuglene dette dødelige søppelet? Er de bare dumme, eller er det noe med plasten som frister dem? Det ville noen amerikanske forskere finne ut av.

De la ut små biter av plast i sjøen på et sted der de kunne finne dem igjen. Etter noen uker undersøkte de plastbitene nærmere. Da fant de noe som kan forklare hvorfor fuglene spiser seg syke på plast: På plastbitene var det nå et helt spesielt stoff som lukter mat for sjøfugl. Dette stoffet kommer fra små alger i havet. Det lille krepsdyret krill, som sjøfugler elsker å spise, har den samme lukten. Det er fordi krill spiser slike alger.

Forvirrede fugler

Fuglene pleier altså å snuse etter den bestemte lukten når de vil ha seg en krillmiddag. Men når plastbitene i havet lukter det samme som middagen, da er det kanskje ikke så rart at de kan ta feil?

Geir Wing Gabrielsen har forsket på sjøfugler og plastspisingen deres i flere år. Han tror det kan stemme at fuglene blir lurt til å spise plasten fordi den dufter som deilig mat for dem.

– Det kan være sånn at denne plasten lukter som godteri for dem, sier han.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 02:35 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.