Ti måneder i lufta

Tårnseilere kan fly langt og lenge. Men forskerne har ikke visst nøyaktig hvor lenge de kan holde seg i lufta. Ikke før nå.

Nærbilde av en Tårnseiler, mens flere fugler flyr i bakgrunnen.
Så vidt forskerne vet, er det ingen fugler som kan fly like lenge i strekk som tårnseilerne. Foto: Picturepoint.no.

Tårnseilere bygger reir i trær, fjellvegger eller bygninger. Når ungene er store, forlater fuglene reiret. Resten av året holder de seg stort sett i lufta. Tårnseilere er trekkfugler. Hvert år flyr de fra Nord-Europa til Afrika – og tilbake igjen.

Fulgt med sensorer

Forskere fra Universitetet i Lund i Sverige festet bitte små sensorer på tretten tårnseilere. Sensorene oppdaget når fuglene fløy, og når fuglene satt stille. Slik kunne forskerne finne ut om fuglene landet. Og hvor lenge de holdt seg i lufta. Resultatet var imponerende.

På vingene

Forskerne fant ut at noen av fuglene holdt seg på vingene i ti måneder i strekk, helt fra de forlot reirene sine til de bygde nye reir året etter. Andre tårnseilere landet et par ganger i løpet av de ti månedene. Likevel var de i lufta over 99,5 % av tiden!

Verdensrekord

Ti måneder på vingene er ikke bare imponerende. Det er verdensrekord! Så vidt forskerne vet, kan ingen andre fugler fly like lenge i strekk.