Åtte ting du (kanskje) ikke visste om ugla

Visste du at hvitfjesugla kan gjøre seg stor og brusende i det ene øyeblikket og tynn som en trestamme i det andre?

Nærbilde av en hvitfjesugle med grå og hvite fjær og gule øyne
Denne hvitfjesugla prøver ikke å gjemme seg. Men noen ganger klemmer den sammen fjærdrakten og kniper sammen øynene. Forskere tror at den gjør dette for å bli mindre synlig for farer. Foto: Shutterstock.

1. Ugla kan vri hodet nesten helt rundt 

Uglas øyne sitter fast i hodeskallen, så de kan ikke kikke til siden uten å snu på hodet. Heldigvis er ugler mestere i hodesnurring. Mange av dem kan snu hodet opptil 270 grader rundt. Det betyr at de kan vri hodet så det peker rett bakover og enda lenger rundt.

2. Mestere i kamuflasje

Noen ugler kan bruke fjærdrakten sin til å skremme eller kamuflere seg. Hubroen blåser seg opp for å skremme. Hvitfjesugla bruser også med fjærene, men den kan også klemme seg sammen til en tynn og ganske snodig versjon av seg selv. Forskerne tror at den gjør dette for å kamuflere seg i treet. Du kan se hvitfjesuglas forandring i denne videoen.

3. Supersyn i mørket

I nattemørket ser en kattugle opptil ti ganger bedre enn mennesker. Da kan den se en mus som er mer enn 300 meter unna.

4. Superhørsel

Ugler har ekstremt god hørsel, og lappugla hører antakelig best av dem alle. Noen uglearter kan finne ut nøyaktig hvor et byttedyr er bare ved å lytte. De kan for eksempel høre en mus under snøen.

5. Skummel fugl i gamle dager

I gamledager trodde folk at ugla varslet døden. Folk trodde at en ugle i nærheten av huset, kunne bety at noen kom til å dø. Det var særlig den største av uglene, hubroen, som kunne skremme folk med sine dype ul.

6. Ikke så klok som den ser ut

Ugla er ikke spesielt klok, selv om den har et rykte på seg for å være det. – Den ser kanskje klok ut fordi begge øynene peker fremover, som de gjør hos oss mennesker. Men det betyr ikke at den er spesielt intelligent, sier Tom Schandy. Han har skrevet bok om ugler og tar ofte bilder av dem ute i naturen.

7. Harry Potter-kjæledyr

Trollmannen Harry Potter fikk snøugla Hedvig i bursdagsgave. Hvis snøugle står øverst på ønskelisten din, blir du nok skuffet. Denne hvite og vakre ugla er en av de mest sjeldne i Norge. Du er heldig nok hvis du får se en slik fugl i løpet av livet ditt.

8. Stor mamma, liten pappa

Blant ugler er hunnene ofte større enn hannene. Perleugle-hunner velger seg små hanner å få unger med. Det er lurt av henne. – Det er mammaen som passer ungene og redet og pappaen som jakter. Små hann-ugler er mer smidige enn de store, og de klarer å fange mer mat til familien, sier Tom Schandy.

Kilder: Store norske leksikon og uglebokforfatter og fotograf Tom Schandy   

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 01:37 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.