Verdens lateste bille?

Tenk deg at du har en ubuden gjest i huset. En latsabb som tar seg til rette og som du attpåtil må bære til kjøkkenet hver gang han er sulten. Det er hverdagen for termitter som har billen Eocorythoderus incredibilis på besøk.

Nærbilde av at en termitt bærer på verdens lateste bille
Eocorythoderus incredibilis blir båret til matfatet av sin vert. Foto: Takashi Komatsu

Billen vet å utnytte vertenes hjelpsomhet, og forsyner seg gjerne av maten deres. Men den er enda frekkere enn som så. 

Termittforeldre er, som andre foreldre, opptatt av at barna skal få mat. De bruker derfor mye tid på å bære larvene sine rundt, slik at de skal komme raskere til maten.

Denne omsorgen benytter billene seg av, og lurer termittene til å bære rundt på dem også. Billene har til og med utviklet egne håndtak på ryggen som gjør at termittene enkelt kan plukke dem opp og bære dem rett til matfatet.

Viktig for å overleve 

Håndtaket gir enkel tilgang på mat og sørger for at billene har et bedagelig liv. Forskeren som oppdaget billearten tror likevel at billen har utviklet håndtaket av flere grunner.

For billene, som er vingeløse og nesten blinde, kan håndtaket være helt nødvendig for å overleve. Det hender at termittbolet blir invadert av fiendtlige maur. Da skynder termittene seg å bære larvene til et trygt sted. Med håndtaket på ryggen er det større sjanse for at billene blir evakuert i sikkerhet de også.

Lat, men ikke farlig

Termittene skjønner som regel ingenting. De tror billen hører hjemme i bolet fordi den etterligner termittene ved å utskille spesielle kjemiske stoffer. Forskeren tror heller ikke at billene utgjør noen særlig stor skade for termittene, rett og slett fordi de er for få.