Hårete forskning på moskus

Moskus lever på kalde steder som Grønland. Men når klimaet i verden endrer seg, kan været på Grønland bli annerledes. Det kan komme mer snø om vinteren. Hva skjer med moskusene da?

Tre moskusokser står ved siden av hverandre på en snødekket slette.
Forskerne undersøkte stoffer de fant i rumpehårene til moskusene. Slik kunne de se hva dyrene hadde spist i to og et halvt år. Foto: Picturepoint.no.

Danske forskere ville vite hvordan moskusene klarer seg om vinteren. Men om vinteren er det vanskelig å dra dit moskusene er. Da er det veldig kaldt der.  

Klippet rumpehår

Moskus spiser gress og skudd fra piletrær. Plantene blir løst opp i magen. Stoffene i plantene blir til muskler, fett og hud på dyrene. Og til hår. Forskerne fant derfor på noe lurt. Om høsten klippet de hår fra rumpene til ti moskuskuer. Så undersøkte de hvilke stoffer de fant i hårene.

Lite mat – ingen kalver

Håret på moskusrumpene blir veldig langt. Det vokser hele året. Derfor kunne forskerne se hva dyrene hadde spist i to og et halvt år. Og hvor mye mat de hadde funnet. Både sommer og vinter. Noen vintre var det mye snø. Da fant moskusene veldig lite mat. De sultet. Da fikk de ingen kalver.

Forskerne vil fortsette å forske på moskushår. Slik kan de finne ut enda mer om de digre dyrene. Helt uten å følge dem ut i den arktiske vinteren.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 30. januar 2023, 20.09 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.