Frukt og grønt er miljømat

Hvert år blir det 80 millioner nye munner å mette på jorden. Derfor blir det stadig viktigere å tenke gjennom hva vi spiser.

Illustrasjon av en gulerot.
Gulrot er bra for kropp og klode! Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Produksjon av mat krever mye ressurser. Traktorer skal ha drivstoff, og maskiner skal ha strøm. Matproduksjon fører også til utslipp av skadelige gasser: Drivhusgasser. Gassene stiger opp i atmosfæren og legger seg som et lokk rundt jorden. Som i et drivhus blir det varmere og varmere.

Full av gass

Matproduksjon av både fisk og svinekjøtt belaster miljøet mye. Men tre ganger verre er den gress-gnafsende oksen. En skikkelig miljøbombe. Oksepromp er full av metangass, en av de verste drivhusgassene.

Illustrasjon av en okse som spiser gress.
Illustrasjon: Melkeveien desigkontor

Frukt og grønt

Vegetarmat som frukt og grønnsaker er derimot bra både for menneskene og miljøet. Det kommer lite miljøgasser fra plantedyrking, og frukt og grønnsaker er sunt for kroppen din.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 15. september 2025, kl. 17.35 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.