Forfulgt av fluer

Følger fluene etter deg? Da er du ikke alene. Fluer liker nemlig å følge etter oss mennesker. Men hvorfor gjør de det?

En husflue på nært hold.
Fluer bruker alle slags forhøyninger som møteplasser. Foto: Dreamstime

Flua vil gjerne spise litt av saltet du har på huden din. Men en annen årsak til at fluer surrer rundt hodet dit, er at du går omkring som en forhøyning i landskapet. Fluer bruker alle slags forhøyninger som møteplasser. Fluene kan surre rundt en lampe, rundt en stein – eller rundt hodet ditt.

100 000 arter

Det finnes over 100 000 forskjellige fluearter. Men flua du ofte har hjemme – stor husflue (Musca domestica) – er den samme som fins i hus over hele verden.

Spiser med snabel

Ser du at husflua setter seg på maten din, er det fordi den vil spise litt av den. Flua bruker en snabel til å spise med. Men før den gjør det, smaker den på maten med føttene sine. Merkelig for oss mennesker, som ikke kan smake på maten med føttene eller hendene. Du trenger ikke å være redd for at flua skal legge egg i maten din. Det gjør den bare om maten er råtten, og sånn mat spiser du nok ikke uansett. 

Verdens farligste dyr

Fluer er ikke et stort problem hjemme hos oss her i Norge. Likevel har noen regnet seg fram til at flua er det dyret i verden som er involvert i flest dødsfall, fordi fluer i mange andre land sprer alvorlige sykdommer. Husflua er på sett og vis verdens farligste dyr!