Ku med karripromp

Krydder i maten får kuer til å prompe mer miljøvennlig, hevder britiske forskere. Særlig karri og koriander har en gunstig effekt på kuprompen.

Det har lenge vært kjent at kuer slipper ut store mengder metangass når de promper. Faktisk promper kuene så mye at det er blitt et miljøproblem. Metangass er en drivhusgass som påvirker atmosfæren, slik at vi får global oppvarming.

Men nå ser det altså ut til at britiske kuer kan bli mer miljøvennlige: Forskerne vil nemlig at kuene skal begynne å spise karri!

Gass fra bakterier

I tarmene til kua finnes det mange ulike bakterier. Bakteriene har i oppgave å bryte ned maten slik at kroppen kan fordøye den. Det kroppen ikke trenger, blir fraktet ut gjennom tarmene som bæsj. Forskjellige bakterier produserer ulike typer gass når de bryter ned maten. Det er bakteriene som produserer metangass forskerne vil til livs med karrikrydderet. 

Kryddertesten

For å finne ut hva som får kuer til å prompe mer miljøvennlig, tilførte forskerne fem ulike krydderslag i maten. Gjennom ulike eksperimenter i laboratoriet fant forskerne ut at kuer trolig vil prompe mindre metangass om de får karri, som inneholder koriander. Koriander tar nemlig livet av tarmbakteriene som produserer metangass, og gir dermed mer effektiv fordøyelse. 

Promp er kjemi

Forskerne som forsker på promp kan mye kjemi. De må vite hva som skjer når ulike stoffer blandes. Målet med denne forskningen er å utvikle foret til kuene slik at det reduserer gassutslippet uten å ødelegge fordøyelsen. 

Kilde: Berlingske Tidende

Meldinger ved utskriftstidspunkt 8. august 2022, 09.25 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.