Potetskrell gjør maten mer holdbar

Poteten kan brukes til alt, blir det sagt. Nå prøver forskerne å bruke potetskrell for å hindre andre matvarer i å bli dårlige.

Plantene inneholder en type vernende stoff som vi kaller antioksidanter. I potetskalet finner vi mye av disse vernende stoffene. Det blir nesten som en solkrem for poteter, sier Knut Olav Strætkvern. Han er professor ved Høgskolen i Innlandet og har forsket på poteter i 25 år.

I Innlandet blir det dyrket svært mye potet. Halvparten av alle potetene i landet kommer herfra. Mange av dem blir sendt til store fabrikker for å bli til potetmos, potetchips og andre potetprodukt. Potetskrellet blir som oftest til overs.

– Bare her i Innlandet blir det flere tusen tonn potetskrell i året. Det meste av det går til kufôr. Derfor prøver vi å finne ut hvordan vi kan utnytte potetskrellet på en bedre måte, forteller han.

Potetskallet har mye antioksidanter

Naturlige antioksidanter

Antioksidanter blir allerede brukt i en del matvarer. Når mat med mye fett og olje kommer i kontakt med luft, kan maten nemlig harskne. Da blir maten etter hvert dårlig. Antioksidantene verner mot harskningen, og derfor er mye av maten vi kjøper i butikken, tilsatt kunstige antioksidanter. At antioksidantene er kunstige, vil si at de er fremstilt i laboratorium.

– Vi håper at vi i fremtiden kan bruke antioksidanter fra potetskrell istedenfor kunstige stoffer, sier potetprofessoren.

Tester i laboratoriet

Så langt har forskerne klart å lage en metode for å trekke antioksidantene ut av potetskrellet. De har også tilsatt disse antioksidantene i ulike typer matoljer og sett at det gjør oljene mer holdbare.

– Det neste steget er å teste dette ut på tørre matvarer og etter hvert også kjøtt, forteller Knut Olav.

Til slutt skal forskerne ta forsøket ut av laboratoriet og se om det går an å bruke metoden i stor skala i matvareindustrien.

– Målet er at vi skal utnytte potetskrellet bedre enn å bare bruke det som dyrefôr, sier Knut Olav.

Det å bruke potetskrell istedenfor kunstige antioksidanter kan være bedre for miljøet og sunnere for kroppen vår, mener han.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 9. juni 2025, kl. 14.21 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.