Planetsletta

Har du tenkt på hvor stort verdensrommet egentlig er? Og hvor liten Jorda er i forhold? Bli med på et lite tankeeksperiment. Se for deg at du sitter i en helt spesiell bobil med rakettmotor. Hvis du kjører i 100 km i timen, vil du bruke 17 dager på å kjøre rundt jordkloden.

I denne aktiviteten skal dere lage en modell av solsystemet og plassere planetene ute i riktig avstand til hverandre. I modellen er 1 mm = 10 000 km. Foto: Shutterstock

Hvis du skulle gått den samme strekningen, ville du brukt nesten ett år. Tenk da hvor lang tid det tar å komme fram til Månen, eller til Mars.

6700 år til Pluto

På sjuårsdagen din forlater du Jorda, og kjører bilen ut i verdensrommet. Du vil bruke 160 dager i bilen før du passerer Månen, og du er omtrent 100 år når du kommer fram til Mars, som er den første kloden etter Månen. Så må du kjøre i over 600 år til før du passerer den neste planeten, Jupiter. Først 6700 år etter at du startet avreisen fra Jorda, kommer bilen fram til Pluto, som er den ytterste av planetene.

Et gedigent solsystem

Det er vanskelig å tenke seg hvor lang tid 6700 år er. Sånn er det med verdensrommet, skal vi forklare hvor stort det er, må vi bruke store tall. Men det er likevel vanskelig å skjønne hvor enormt verdensrommet faktisk er. I verdensrommet finner vi solsystemet vårt. Det består av Sola og en rekke andre himmellegemer som går i bane rundt Sola. Disse kalles planeter, asteroider, kometer og meteorider.

Lag en modell

For å forstå hvor stort solsystemet er, kan du bygge en modell ute på en slette. Ved hjelp av pinner og modelleire kan du lage ditt eget solsystem som viser avstandene mellom Sola og planetene. Vi later som vi krymper alle planetene 10 milliarder ganger. Da blir 10 cm i modellen det samme som 1 million km, og 1 mm blir i virkeligheten 10 000 km. Det betyr at det ville tatt nesten tre måneder å gå én millimeter til fots uten stans. Når du går en meter på sletta, ville det i virkeligheten tatt 250 år å gå. God modellbygging!

Last ned beskrivelse (PDF).

Meldinger ved utskriftstidspunkt 17. april 2024, 01:14 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.