Ved Lindesnes helt sør i Norge ligger det en undervannsrestaurant som har blitt verdensberømt. Forskere har hjulpet til å lage den uvanlige restauranten.
Poteta kan brukast til alt, blir det sagt. No prøver forskarane å bruke potetskrell for å hindre andre matvarer i å bli dårlege.
Klasse 3B på Bekkestua skole er alltid på jakt etter gode forskningstemaer. De lurer på masse, og i år valgte de løken som sitt Nysgjerrigper-prosjekt. Hva er det med den og tårer, egentlig?
Du har sikkert sett sånne hvite, flate og harde tyggisklumper på bakken, ikke sant? Men hvordan kan tyggis bli så hard, egentlig, når de er så myke mens vi tygger på dem? Og hvordan kan man få bort tyggisklumpene fra bakken? Det ville femte trinn ved Haukås skole finne svar på.
Det kan være stor forskjell i smaken på to gulrøtter. Nå har forskere funnet ut at gulrøttene blir vondere hvis vi behandler dem dårlig.
Sissel Rønning prøver å finne ut kva slags mat som kan få kjøtt til å vekse.
Hva vi liker å spise, er veldig forskjellig. Noen liker best bananer som er grønn-gule, andre liker de som er nesten helt brune – og noen liker ikke bananer i det hele tatt. Men hva skjer egentlig når bananer går fra å være grønn-gule til å bli brune, og hvorfor skjer det?
Du har kanskje lagt merke til det selv: Glasset er tomt. Biolaen er drukket opp. Men nå er glasset stripete. Hvordan ble det slik?
Blir man lei hvis man spiser den samme maten for ofte? Hvor mange dager på rad kan man egentlig spise det samme før man blir lei?
Er det for at brødskivene ikke skal klistre seg sammen? For at osten ikke skal sitte fast i matbokslokket? Eller gjør vi det rett og slett bare av gammel vane?
Meldinger ved utskriftstidspunkt 10. desember 2024, kl. 13.14 CET