Alle undervisningsopplegg og aktiviteter

  Publisert:01. november 2021

  Forsking er i stor grad at folk som veit mykje om noko, gjettar seg fram til moglege svar. Her skal elevane øve seg på å finne kvalifiserte gjettingar i ein artikkel ved å sjå på språket.

   Publisert:01. november 2021

   En del av kritisk tenkning er å legge merke til hvilket kunnskapssyn som blir formidlet i teksten. Hvilke meninger finnes i teksten, uten å bli sagt rett ut? Her får elevene tolke ulike isbjørn-bilder på jakt etter skjulte meninger, og de får tegne en isbjørn i full størrelse.

    Publisert:06. september 2021

    Dette eksperimentet passer godt å gjøre i ei sandkasse, på en strand eller et annet sted med mye sand.

    • Samfunn
    Publisert:02. september 2021

    Jobb med ein tekst om flyktningleirar og la elevane oppdage korleis dei kan finne ordforklaringer i teksten.

     Publisert:02. september 2021

     For å bli en kritisk leser er det lurt å spørre seg hvorfor noen har laget en tekst. Her skal elevene studere forsiden til Nysgjerrigper-bladet og foreslå hvorfor den er laget som den er, og så argumentere for forslaget sitt.

      Publisert:18. juni 2021

      Den som er nysgjerrig, lærer mer! I Undrelaboratoriet er nysgjerrighet drivkraft i læringen. Ideen er å snu kompetansemålene til forskerspørsmål, problemstillinger, som elevene skal få utforske sammen med klassen.

       Publisert:11. mai 2021

       Er det mulig å spidde en oppblåst ballong uten at den sprekker? Prøv!

        Publisert:03. mai 2021

        Kritisk tenking er sentralt i læreplanen og viktig for å kunne ta gode val både mens ein går på skolen og i resten av dagleglivet. Ein viktig del av kva kritisk tenking er, handlar om å sjå samanhengar mellom noko ein til dømes les i ein artikkel, og det ein veit frå før.

         Publisert:03. mai 2021

         Les en artikkel som er bygget opp som et intervju, men uten at spørsmålene står i teksten. Elevenes jobb blir å finne svarene og deretter lage spørsmålene.

         • Kloden vår
         Publisert:31. januar 2021

         Det skal vi finne ut i dette eksperimentet der vi strør salt, sand og ingenting på is. Her er det viktig at du er nøye med detaljene!

         Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. januar 2022, 13.12 CET

         Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.