Lesekroken: Finn undervisningsopplegg innen ulike tema

Illustrasjon av Osiris - de dødes gud og foto av Tutankhamon-byste
  Publisert:25. januar 2021

  Oppgavene i denne utgaven av Lesekroken handler om å utforske hieroglyfer, som ble brukt som skriftspråk på gammelegyptisk. Hvilken leseretning har egentlig disse piktogrammene?

  Tegning av mange mennesker som jogger
   Publisert:25. januar 2021

   Artikkelen "Kan du bli best utan blodsmak?" handlar om forsking på ungdom og kondisjon. Her blir det nytta ein del fagomgrep som kan vere vanskelege å forstå. I denne Lesekroken får elevane spele memory for å jobbe med desse orda.

   Nysgjerrigper-bladet 4-2020 med tilhørende oppgaver mot turkis bakgrunn
    Publisert:04. november 2020

    I artikkelen "Menneskets eldste venn" er nokre omgrep framheva og forklarte. Her får du tips til korleis du kan la elevane jobbe med ordforklaringar.

     Publisert:03. november 2020

     Artikkelen "Koder sine egne mønstre" handler om ulike måter å kode, eller programmere, på og hva man kan bruke koding til. Oppgavene i denne utgaven av Lesekroken handler om å utforske hvordan kodespråk virker.

     Forsiden og oppslag fra Nysgjerrigper nr 3-2020 med Lesekroken-oppgaver
      Publisert:08. september 2020

      I teksten om unge humleforskere, kan man lese om hvordan humlevinger fungerer. For å forstå dette helt konkret skal elevene lage sine egne små vinger, feste dem på hendene og prøve å bevege armene som humlens vinger.

      Nysgjerrigper-blad 3-20 med oppgaver til mot rød bakgrunn
       Publisert:08. september 2020

       Finn Nysgjerrigpermetoden i ekte Nysgjerrigper-prosjekter. Til denne Lesekroken skal dere bruke både artiklene på side 10, "Hvorfor blir bananer brune", og side 11, "Biola-mysteriet", samt plakaten om Nysgjerrigper-konkurransen midt i bladet.

       Artikkel om skateboard-historie oppslått med oppgaveark
        Publisert:07. september 2020

        I artikkelen som handlar om skateboard-historie i Noreg, er det nytta symbol for å vise at skateboardet var forbode. Elevane får i oppgåve å lage eigne forbodsskilt.

         Publisert:04. mai 2020

         I ein artikkel kan ein ikkje forklare alt, og ein del innhald vil vere underforstått. I denne utgåva av Lesekroken skal elevane prøve å finne ut kva som er underforstått i en tekst om kjøtt frå laboratoriet.

         En bunke Nysgjerrigper-bladet 2-20 med artikkel om vegetarkrokodiller
          Publisert:04. mai 2020

          Elevene skal lese en multimodal fagtekst om utdødde krokodiller. Først får de artikkelen uten brødteksten slik at de kan konsentrere seg om bilder, overskrifter og bildetekst. Hvor mye kan de lese ut fra dette?

          Bilde av artikkelen slik den ble vist i Nysgjerrigper-bladet
           Publisert:26. februar 2020

           Jobb utforskande med teksten "Kva er eigentleg hald?", og leit etter måtar teksten prøver å fange lesaren på.