Rolland skole vant Nysgjerrigper-konkurransen 2021

Rolland skole i Bergen tok gull i Forskningsrådets Nysgjerrigper-konkurranse, NM i forskning for barn. Her kan du lese mer om vinnerne og se filmer om alle finalistene!

Se offentliggjøring av vinnerne

Gull for forskning på brostein

Brostein er fint, men kan være farlig for blinde og upraktisk for rullestolbrukere og syklister. Hva er mest miljøvennlig av brostein og asfalt? Hva koster mest? Og hvem er det egentlig som bestemmer hvor mye brostein det skal være i en by?

Elevene i 3b ved Rolland gikk vitenskapelig til verks. De formulerte hypoteser og prøvde dem ut systematisk og vitenskapelig. Klassen har intervjuet forskere og fagfolk, besøkt byantikvaren og kontaktet Norges handikapforbund. Forskningsprosjektet deres var så solid at de vant gullpremien i Forskningsrådets Nysgjerrigper-konkurranse. Som vinnere fikk klassen hederstittelen Årets nysgjerrigper og 30 000 kroner, hvorav halvparten er øremerket tiltak som skal fremme bruk av vitenskapelig metode på skolen.

Smilende kvinne med lyst hår sitter i en rød sofa
Mari Sundli Tveit er sjef i Forskningsrådet og hun heier på alle barn og unge som spør, graver og utforsker verden rundt seg. Foto: Thomas Keilman / Forskningsrådet

– Å lære seg å tenke kritisk blir viktigere og viktigere, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit. – Barn greier ofte å stille spørsmål om ting vi voksne tar for gitt. Men alle trenger hjelp til å lære hvordan man kan jobbe seg fram til best mulige svar. Det er det Nysgjerrigpermetoden og Nysgjerrigper-konkurransen handler om, sier Sundli Tveit.

Sølvvinnere

I tillegg til gullvinneren ble det kåret to sølvvinnere. De kommer fra Haukås skole i Bergen og Bekkestua barneskole i Bærum. 

Hvorfor blir tyggis hard?

Elever på 5. trinn ved Haukås skole i Bergen lurte på om det er spyttet som gjør tyggisen hard eller temperaturen eller om det skyldes at det er mikroplast i tyggisen? De fikk sølvpremie for prosjektet. Les mer

Hvorfor får man tårer av å skjære løk?

Den andre sølvpremien gikk til elever i 3B på Bekkestua barneskole. De har skåret seg gjennom enorme mengder løk, prøvd både visir og vernebriller, kokt, fryst og stekt for å finne svar på hvorfor man gråter når man skjærer løk. De har også undersøkt hvordan man kan hindre at det stikker og svir og tårene renner. Les mer.

Bronsevinnere

Alle prosjektene som kom til finalen får bronsepremie! De får t-skjorter, fire-på-rad-spill og diplomer tilsendt i posten. 

Her kan du se videoer med alle finalistene der de forteller om forskningen sin.

Region nord

Region sør

Region vest

Region øst

Fra norske skoler i utlandet

Meldinger ved utskriftstidspunkt 27. september 2022, 13.28 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.