Jakten på verdens beste ski

Felix Breitschädel forsker på hvordan skiløperne våre kan få enda raskere ski i OL i 2022.

Felix sjekker at sålen på skiene er som de skal.
Felix freser inn mønstre under skiene med slipemaskin. Målet er å finne ut hvilke mønstre som gjør skiene raskest. Foto: NTB Scanpix.

Inne på Olympiatoppens verksted har Felix Breitschädel hundrevis av ski og en stor slipemaskin. Maskinen brukes til å slipe et fint mønster under skiene.

– Mønsteret har ganske stor betydning for gliden til skiene. Det gjør at skiene går fortere, forteller han.

Felix har tatt doktorgrad i hvordan man kan gjøre skiene så gode og raske som mulig. Nå jobber han i Olympiatoppen med et prosjekt som heter «Ski 2022». I 2022 er det nemlig vinter-OL i Beijing, og da vil Norge selvfølgelig bli best.

Lager nye mønster

Felix prøver å finne ut om man kan få enda raskere ski ved å endre litt på mønsteret slipemaskinen lager. Han finner fram til nye mønstre, som så testes ute i skisporet for å finne ut om de er raskere enn de mønstrene man hittil har brukt.

Mønsteret må alltid tilpasses føret og snøen. En bitte liten endring kan gjøre at skiløperne går noen sekunder raskere. Og de sekundene er kanskje akkurat det som skal til for å vinne.

Tester ski

Riktig mønster er selvfølgelig ikke alt som skal til for å få gode ski. Man må også ha riktig smøring for godt feste, og glider for god glid. Felix er derfor med langrennsløperne når de går skirenn, og tester hvilke ski som er best den dagen. Resultatene skriver de inn på en app på mobiltelefonen. Foreløpig har de testet ski 8600 ganger på denne måten.

– Det gjør det enklere å velge riktige ski. Vi ser på været og snøen, og så sjekker vi i databasen hvilke ski som har vært best på det føret tidligere, forteller han.

Glid uten fluor

Felix er også med på forskningsprosjektet «Nano2Glide». Her prøver man å finne ut hvordan man kan få raske ski uten å bruke fluorkarboner. Fluorkarboner er stoffer som gir veldig god glid, men nå skal de bli forbudt. Fluorkarbonene er nemlig skadelige både for oss mennesker og miljøet.

– Vi håper selvfølgelig vi finner noe som gir enda bedre glid enn fluor, sier Felix.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 11. desember 2023, 03:31 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.