Brunbjørnen passer ungene sine lenger

Det er ikke lov å skyte bjørnemødre som er sammen med ungene sine. Nå har bjørnene tilpasset seg loven!

Nærbilde av en brunjørn mor som koser med bjørneungen sin.
Bjørnemoren beskytter ungene mot farer. Foto: Adobestock

Bjørneungene blir født i hiet på senvinteren. Når våren kommer, følger de med moren sin ut. Bjørnemoren beskytter ungene mot farer. Hun lærer dem masse om bjørnelivet, slik at de etter hvert kan klare seg selv.

Nå har forskere i Skandinavia oppdaget noe rart: Før i tiden passet de fleste bjørnemødre unger i bare 1,5 år. Nå er det blitt stadig vanligere å passe ungene i 2,5 år.

Forbudt å skyte bjørnemødre 

Det kan høres ut som bjørnemødrene er veldig smarte. Det er nemlig ikke lov å skyte bjørner som er sammen med unger! Så lenge bjørnemødrene er sammen med ungene sine, er de beskyttet mot å bli skutt.

Men er det virkelig sånn at bjørnene skjønner dette? Nei, det tror ikke forskerne.

Nærbilde av en bjørnunge som spiser på en liten kvist.
Det er ikke lov å skyte bjørnemødre som er sammen med ungene sine. Foto: Adobe Stock

Medfødt egenskap 

De forklarer det på en annen måte: Det er en naturlig variasjon i hvor lenge bjørner er sammen med ungene sine. De bjørnene som har en medfødt trang til å være lenge sammen med ungene, har størst sjanse til å overleve – på grunn av menneskenes jaktregler. Og de bjørnemødrene som overlever, får nye kull med unger så lenge de lever.

Går i arv 

Da blir det mange unger som arver akkurat den egenskapen: Trangen til å passe ungene sine lenge. Og det blir stadig færre som arver den motsatte egenskapen: Trangen til å passe ungene sine kort. Dette er et eksempel på evolusjon.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. desember 2023, 12:53 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.