Vi reiser i rommet

Det er 60 år siden menneskene skjøt ut Sputnik, den aller første satellitten. Siden den gangen har vi sendt både mennesker til månen og roboter til Mars. Men hva skal vi gjøre nå?

Astronauter jobber utenfor ISS
Romstasjonen ISS suser i bane rundt jorda. Om ti år er den moden for skraphaugen. Dette bildet er tatt over New Zealand. Foto: NASA

– Vi må snart bestemme oss! sier Terje Wahl i Norsk Romsenter. Han forteller om romstasjonen ISS som suser i bane rundt jorda. Der samarbeider astronauter fra mange land om å forske i rommet. Men ISS begynner å bli temmelig gammel. Om ti år er den moden for skraphaugen. Og hva skal vi samarbeide om i rommet da?

Base på månen?

Kanskje vi skal dra tilbake til månen og lage en ny rombase der oppe? Der kunne vi trene oss på å bo på en annen klode enn jorda. Dessuten fins det vann der oppe. Vann kan vi bruke til å lage rakettbrensel. Dermed kunne månen bli en fin bensinstasjon for romskip på vei til Mars.

James Webb Space Telescope
Neste år sendes dette teleskopet ut i verdensrommet. Det kan se mye lenger enn teleskopene på jorda. Formen på teleskopet er designet for å fange opp infrarødt lys i rommet. Foto: NASA/Desiree Stover

Satse alt på Mars?

Men noen mener i stedet vi bør droppe månen og satse alt på å komme oss til Mars. Mars er mer spennende å forske på og en mye finere klode å bo på for mennesker. Men vi må få opp veldig mye utstyr for at noen skal kunne leve på Mars. Og så er det et problem til: Foreløpig vet vi sånn omtrent hvordan vi skal sende folk til Mars. Men vi har ikke peiling på hvordan vi skal få dem tilbake igjen.

– Jeg tipper vi kommer til å dra til månen først, sier Terje.

Mars-rover
Rovere kan finne ut mer om planeten og teste utstyr som vi mennesker kan trenge på Mars. Foto/illustrasjon: NASA

Robot-somt på Mars

En ting er i hvert fall sikkert: Menneskene kommer til å sende noe til Mars i løpet av de neste årene. I 2020 skal Kina, Europa og USA sende nye robot-biler dit. Disse roverne skal finne ut mer om planeten og lete etter tegn på gammelt liv. Dessuten skal roverne teste utstyr som vi mennesker kan trenge på Mars, for eksempel landingsutstyr og maskiner som kan utvinne oksygen fra den tynne atmosfaeren.

Sand og stein tilbake til jorda

Terje Wahl tror også at fremtidens Mars-rovere kanskje skal prøve noe helt nytt: å ta med seg sand og stein tilbake til jorda så vi kan undersøke den skikkelig. Da vil forskerne kunne finne ut veldig mye om den røde planeten. 

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. desember 2023, 12:29 CET

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.