Grøss – negler mot tavla!

Følelsen du får når du hører ekle lyder som negler mot tavla, eller isopor mot glass, er så spesiell at den har et helt eget navn.

Negler skraper mot tavle
Den følelsen, når du skraper negler mot en tavle. Foto: Shutterstock

Grøsser du når du hører negler som skraper mot ei tavle? Noen får samme følelsen av å høre en kniv skrape mot en tallerken, eller isopor mot ei glassflate. Denne grøssende følelsen har nå fått et eget navn: grima. Og den er helt ulik andre reaksjoner.

Ubehagelig og ekkelt

Det er en spansk psykolog som har forsket på dette. Hun har alltid fått denne følelsen av å ta på skumgummi. Og uttrykket grima er tatt fra spansk, da spanjolene faktisk har et navn på følelsen. Spanjoler som skulle beskrive hva grima var, sa at det var "ubehagelig", "grøssende" og "ekkelt". De sa også at følelsen av grima var verre enn å føle avsky for noe.

Hjerte-reaksjon

Forskerne snakket også med engelske og tyske forsøkspersoner, som ikke har noe eget ord for grima. De spilte lyder for forsøkspersonene mens de målte hjerterytmen deres. Noen av lydene var typiske grimalyder, mens andre lyder bare var ekle. Hjerterytmen viste at de to lydene ga helt ulik reaksjon, og at grimalydene vekket sterke følelser i tillegg til avsky. Det er ikke noe rart at vi grøsser langt ut i hårrøttene av dem!