Møt din første forfar: Dyret uten bein, armer og rumpe!

Du finner nok ikke denne typen i familiealbumet ditt. Likevel kan det hende den er din første kjente forfar. Eller formor.

Fossil av virveldyret Saccorhytus
Forskerne mener Saccorhytus var stammora til virveldyrene – altså alle dyr med en ryggrad. Foto: Jian Han/Northwest University China

Det tror i hvert fall forskere fra Kina og England. De har funnet ørsmå fossiler av slike rare kuler med kjempestor kjeft. Det underlige dyret har fått navnet Saccorhytus. Forskerne tror det levde inne blant sandkornene på bunnen av en grunn sjø, for hele 540 millioner år siden.

Eldgammel

Men hva har den eldgamle bobla med oss å gjøre? Forskerne mener Saccorhytus var stammora til virveldyrene – altså alle dyr med en ryggrad. Det betyr slanger, fisker, frosker, fugler og pattedyr – altså oss.

Detaljert bilde av en Saccorhytus, et virveldyr som kun har et rundt hode med en åpning som e munn, men mange klumper rundt hullet.
Dette dyret kan være din ukjente forfar. Foto: Jian Han/Northwest University China

Uten rumpe

Men Saccorhytus er ikke så lik oss at det gjør noe. Kula med kjeften hadde verken bein eller armer. Eller rumpe! Og det er jo egentlig kjekt å ha. Da kan vi bæsje ut de delene av maten som vi ikke trenger. Men Saccorhytus hadde bare munn. Den måtte spytte restene ut samme veien som de kom inn, nemlig gjennom munnen!

Meldinger ved utskriftstidspunkt 3. oktober 2023, 05:54 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.