Hør hvalunger som snakker med moren sin

Voksne knølhvaler er lange som busser og svømmer over flere verdenshav. De er også kjent for å snakke sammen. For første gang har forskere nå lyttet til ungenes lyder.

To knølhvaler som svømmer rett på undersiden av vannoverflaten
Det virker som om knølhvalunger hvisker til mødrene sine for å unngå farer, mener forskere. Foto: Shutterstock

Knølhvaler er kjent for å lage mye lyd.

Før har forskere hørt mest på lydene til voksne knølhvaler, men nå har de lyttet til lyden av ungene som snakker med knølhvalmødrene sine.

Det viser seg at ungene lager ganske lave lyder – nesten som om de hvisker, synes forskerne.

Og det er god grunn til å ikke gaule for høyt. I den australske bukta der forskerne har gjort lydopptak til hvalene, kryr det av spekkhoggere som gjerne tar seg en knølhvalunge til middag.

Festet lytteapparat

For å lytte på lydene deres festet forskerne et apparat med sugekopp på knølhvalungene. Da måtte de stå i en båt med apparatet ytterst på en lang stang.

Da de hadde fått plasserte på hvalungene, tok apparatet opp lyd i 22 timer før det løsnet og fløt opp til vannflaten. Der kunne forskerne plukke det opp og høre på lydopptakene.

De klarte å fange lyden fra åtte unger og to mødre.

Hjelper dem å holde sammen?

Simone Videsen er en av forskerne som har lyttet til knølhvalungene. Hun sier at de kunne høre ungenes rolige rop mens de svømte med mødrene sine i bukta.

– Det tyder på at lydene hjelper mor og unge å holde sammen i det grumsete vannet. Vi hørte også mange gnikkelyder, som når to ballonger gnis mot hverandre, sier Simone Videsen til nettavisen videnskab.dk. Du kan lese mer og høre knølhvalen snakke med moren sin på forskning.no.

Forskerne tror at gnikkingen er lyden av ungen som dulter borti moren når den vil ha melk av henne.

I denne videoen på YouTube kan du høre lydene til en voksen knølhval.