Hamburger-økonomi

Hvordan kan man bruke hamburgere for å forstå hvor mye penger forskjellige land i verden har?

Bilde av en Big Mac hamburger
Økonomer har regnet ut hvor mange Big Mac-hamburgere et land kan kjøpe til innbyggerne sine hvis de hadde brukt alle pengene på hamburgere. Foto: Shutterstock.

Nordmenn synes ofte at alt er veldig billig når de drar til utlandet. I Syden virker prisene mye lavere enn det de er i Norge.

Men det er ikke billig for de som bor der. Samtidig som prisene er lave, er nemlig lønningene lave også. Et pizzabud i Spania må kanskje bruke en større del av lønna si for å kjøpe en cola i Spania enn et pizzabud i Norge må bruke på en cola i Norge.

Det er fordi vi kommer fra et av verdens rikeste land at vi synes ting er billig andre steder.

13 000 Big Mac i året 

Det engelske magasinet The Economist sjekker hvert år prisene på McDonald's-hamburgere i hele verden. Hvis Norge bruker alle pengene sine på Big Mac, får vi 13 122 hamburgere hver i året. I Spania får de 6240. I Brasil får hver brasilianer 1668 Big Mac.

Grunnen til at de har valgt Big Mac, er at de finnes i nesten hele verden. Da går det an å sammenligne prisen mellom ulike land. Men det går selvfølgelig ikke an at et land bruker alle pengene sine på hamburgere. Da blir det jo ingenting igjen til sykehus, skoler, veier og alt annet man trenger.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. mai 2022, 11.53 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.