– Lær så mye dere kan om klimaet

Bjørn Samset forsker på jordas klima. Alle barn og unge kan hjelpe til med å stoppe oppvarmingen av jorda, mener han.

Bilde av Bjørn Samset sammen med illustrasjoner av dyr som er påvirket av varme og klimaendringer.
Bjørn bruker kunnskapene han har om fysikk til å forske på klimaet i atmosfæren rundt jorda. Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Helt siden han var liten gutt, har Bjørn vært nysgjerrig på alt mulig i naturen.

Fram til han var 18 år gammel bodde Bjørn i en liten bygd i Trøndelag. Der var det nesten ikke lys fra hus og veier. Det gjorde stjernehimmelen fantastisk å se på, husker Bjørn. Han kikket mye opp og lurte på hva som finnes der oppe.  

Ville lære fysikk

Da Bjørn begynte på videregående skole, var det fysikk han hadde aller mest lyst til å lære mer om.

Fysikere forsker på det som er aller minst rundt oss, som atomer og kvarkene som er inni atomene. Fysikere forsker også på det aller største i verden, som hele universet.

Nå bruker Bjørn kunnskapene han har om fysikk til å forske på klimaet i atmosfæren rundt jorda. Det gjør han hos forskningssenteret CICERO i Oslo.

Klima er kjempeviktig

– Klima er kjempeviktig. Klimaet bestemmer nemlig hvor vi mennesker kan bo og dyrke mat på jorda. Det bestemmer også hvor vi ikke kan bo, som for eksempel midt i den varme Sahara-ørkenen, sier Bjørn.

– I dag er vi sju milliarder mennesker på jorda. I tillegg er det en hel haug med dyr og planter her sammen med oss. Skal vi kunne fortsette å bo sammen, så må klimaet være i orden. Det må ikke bli for varmt, og det bør heller ikke bli for mye regn eller for mye vind. Det er heller ikke bra om isen på Nordpolen blir borte og havet stiger mye.

Lær deg om klima

Han mener det viktigste vi kan gjøre for å stoppe økningen av temperaturen på jorda, er å bruke mindre olje, kull og gass.

– Alle barn og unge kan hjelpe til med dette, oppfordrer Bjørn. De kan for eksempel spørre foreldrene sine om de kan kjøre mindre bil. Eller de kan si til foreldrene sine og andre voksne at de bør tenke på å kjøpe elektrisk bil i stedet for å kjøpe bensinbil eller dieselbil.

Enda viktigere mener klimaforsker Bjørn det er at barn og unge lærer seg så mye de klarer om klima. For det er de som er unge i dag som må hjelpe til med å finne de gode løsningene for jorda.