Delfiner samarbeider under vann

Delfiner er flinke til å samarbeide. Kanskje bruker de også et språk?

Tre delfiner som svømmer sammen under vann.
Delfinene skjønte fort at de måtte samarbeide. Foto: Picturepoint.no.

Noen ting er vanskelige å gjøre alene. Da er det lurt å samarbeide. Vi mennesker er veldig flinke til å samarbeide. Det er blant annet fordi vi er flinke til å snakke. Vi kan fortelle hverandre hva vi har tenkt å gjøre, og hva vi trenger hjelp til. Ingen andre dyr kan snakke slik vi mennesker gjør. Men kanskje kan delfiner få til noe av det samme likevel.

Samarbeid og deling

Amerikanske forskere ville undersøke hvordan delfiner samarbeider. De la en spesiell boks i vannet hos seks delfiner. Inne i boksen var det mat. Boksen hadde et tau i hver ende. Når delfinene dro i tauene, åpnet boksen seg. To av delfinene skjønte fort at de måtte samarbeide. De åpnet boksen sammen mange ganger. Etterpå delte de maten.

Lagde lyder

Delfinene lagde lyder mens de prøvde å åpne boksen. Forskerne tok opp lydene. De fant ut at delfinene lagde mange flere lyder når to av dem jobbet sammen. Det virket som om delfinene brukte lydene for å samarbeide. Nesten som om de snakket sammen.

Eget språk?

Forskerne vet ikke akkurat hva lydene betyr, eller om delfinene bruker et eget språk. Men de har i hvert fall funnet ut at de er flinke til å samarbeide.