Sommerfugl med dødninghode

Dødningehodesvermer er en stor nattsommerfugl med en "hodeskalle"-tegning på ryggen. Folk i gamle dager trodde at den varslet død når den fløy inn i et hus. Men mest skremmende var den når den begynte å pipe.

Dødningehodesvermeren med et dødningehode på ryggen.
Du skjønner kanskje hvorfor dødningehodesvermeren har fått navnet sitt? Foto: Picturepoint.no

De fleste insekter lager lyd ved å gni deler av kroppen mot hverandre. Men dødningehodesvermeren er et av veldig få insekter som kan lage lyd inni kroppen. Hvordan det skjer, har vært en gåte.

Men nå har tyske forskere funnet ut at svermeren har noen klaffer i halsen som beveger seg når luft pumpes inn og ut – omtrent som et trekkspill. Forskerne tror at svermeren har slike klaffer i halsen fordi den spiser honning. Honning er veldig seigt, og klaffene skyver kanskje honningen nedover halsen på svermeren.

Røver bikuber

Grunnen til at den piper, har kanskje også med honningspisingen å gjøre. Dødningehodesvermeren røver bikuber, og forskerne tror at den piper for å etterlikne lyden som dronningbien lager når hun skal få arbeiderbiene til å stå stille og ikke røre seg. Slik kan den røve i fred uten å bli angrepet.