Dyret som ikke er helt seg selv

Bjørnedyret kan overleve nesten alt. Kanskje er det fordi det har fått arvestoff fra andre arter?

Bjørnedyr som spiser
Bjørnedyret er en hardhaus som overlever det meste. Foto: SPL/NTB Scanpix

Vi mennesker arver DNA-et vårt fra foreldrene våre. Det gjør andre dyr også. Men bjørnedyret har fått med seg litt ekstra. Amerikanske forskere har funnet ut at mye av bjørnedyrets DNA kommer fra helt andre arter.

Tåler å tørke ut

Bjørnedyret er ikke mer enn en millimeter stort, men det er et av verdens aller tøffeste dyr. Det kan overleve nesten alt. Det tåler til og med å tørke ut!

DNA fra andre arter

Når bjørnedyret tørker ut, tror forskerne det skjer noe veldig rart. De tror DNA-et til dyret blir delt opp i mange bitte små biter. Likevel overlever bjørnedyret. Når det endelig får vann på seg, begynner det å sette sammen DNA-bitene igjen. Noen ganger får det med seg litt DNA fra andre arter også. For eksempel fra alger, sopp eller bakterier.

Tøffere og tøffere

Forskerne tror dette DNA-puslespillet kan være noe av grunnen til at bjørnedyrene tåler så mye. De har fått med seg noe av det tøffeste DNA-et fra mange forskjellige arter. Bare de aller tøffeste bjørnedyrene overlever. De fører DNA-et sitt videre til barna sine. De nye DNA-bitene også. Sånn blir bjørnedyrene tøffere og tøffere. I generasjon etter generasjon.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. april 2024, kl. 15:51 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.