Skremt av vulkan?

Vikingene på Island var kjent for å være store og sterke. De plyndret, erobret og deltok i ekspedisjoner. Var vikingene redde for noe som helst? Ja, mener forsker Mathias Nordvig.

Illustrasjon av en redd viking som løper bort fra en vulkan som spruter ild.
– Vikingene hadde aldri opplevd vulkanutbrudd tidligere. Derfor er det logisk å tro at de ble engstelige, sier forsker Mathias Nordvig til Nysgjerrigper. Illustrasjon: Melkeveien designkontor

Jorden skalv

Nordvig har studert vikingenes liv og opplevelser. De begynte sin ferd fra Skandinavia til Island på 800-tallet, og ante ikke hva vulkaner var. En dag begynte jorda å skjelve. Vikingene kunne høre dype, rumlende lyder. Plutselig eksploderte toppen på det nærmeste fjellet. Glødende stein og aske kom strømmende, og en voldsom ild skjøt i været. 

Rystende utbrudd

Vulkanutbruddet på Island i år 934 var rystende. Siden vikingene kom fra Skandinavia hvor det ikke fantes vulkaner, kan de ikke ha skjønt hva som skjedde, mener Nordvig. Heller ikke i fortellingene som ble skrevet på Island, islendingesagaene, står det særlig mye om vulkaner. 

– Sagaene likner romaner som skrives i dag. De handler mer om forholdet mellom mennesker enn om naturen rundt oss. Derfor er det lite informasjon om vulkanene, forteller forskeren.