Året uten sommer

10. april 1815 eksploderte vulkanen Tambora. Utbruddet førte til sult- og klimakatastrofer over hele verden.

Området rundt vulkanen Tambora slik det ser ut i dag. Etter voldsomme vulkanutbrudd dannes et krater. Dette kalles kaldera - spansk for gryte eller kjele. Foto: NASA

Tambora var en over 4000 meter høy vulkan på øya Sumbawa i Indonesia. Allerede 5. april for 200 år siden hørte folk eksplosjoner, men de valgte å bli i husene sine. Fem dager senere, rundt kl. 10 på formiddagen, eksploderte fjellet og sendte en 44 kilometer høy søyle av aske og ild rett til værs.

30 kilometer unna kunne folk fortelle at fjellet så ut som det var dekket av flytende ild, rett før de ble bombardert med steiner. På øya Sumatra, som ligger 2500 kilometer fra Tambora, hørte de eksplosjonene. Asken som vulkanen spydde ut, dekket øya Lombok som er 200 kilometer unna. I to dager blokkerte asken alt sollys og gjorde himmelen svart og dagen til natt.

Gradvis ble eksplosjonene færre og svakere. Den 15. juli ble det stille fra fjellet. Vulkanen Tambora, som før utbruddet var over 4000 meter høy, var blitt mer enn 1000 meter lavere.

Året uten sommer

Vulkanutbruddet 10. april 1815 blir sett på som det kraftigste beskrevet av mennesker. Omtrent 10 000 mennesker døde umiddelbart etter utbruddet. Forskere og historikere regner med at over 80 000 mennesker som bodde i nærheten av vulkanen døde i tiden etter hendelsen.

Da fjellet eksploderte, sendte det ufattelig mye aske opp i lufta. Asken blokkerte mye sollys og påvirket været over hele jordkloden. Året etter var gjennomsnittstemperaturen for hele jorda nesten 1 grad lavere enn normalt. Dette førte til at det snødde i den amerikanske byen Boston midt på sommeren, og bøndene opplevde at avlingene sviktet. I deler av Europa var sommeren 1816 den kaldeste som noensinne ble registrert. Nesten 200 000 mennesker døde på grunn av hungersnød.

Norske vulkaner

Indonesia er det landet i verden med flest aktive vulkaner, men det finnes også aktive vulkaner i Norge. Den mest kjente er Beerenburg på Jan Mayen. Den er verdens nordligste aktive vulkan, og med sine 2277 meter over havet et av Norges høyeste fjell. Beerenburg hadde sitt siste utbrudd i 1985.

Vulkaner gjør ikke bare stor skade, de kan også skape nytt liv. Forskere fra Universitetet i Bergen fant i 2008 et av verdens største områder med undersjøiske vulkaner og varme kilder, i Norskehavet mellom Island og Svalbard. Området fikk navnet Lokeslottet, og vannet omkring de varme kildene kan være så varmt som 300 grader celsius. Siden oppdagelsen har forskerne funnet 50 helt nye dyrearter som lever av det varme vannet som spys ut i området, blant annet børstemarker og tanglopper.

Her kan du se en video fra utforskning av Lokeslottet:

Meldinger ved utskriftstidspunkt 20. april 2024, kl. 05:17 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.